Sidste weekend i februar blev der atter afholdt det årlige nøgensnegletræf for interesserede dykkere.
Det var nu tredje gang, at redaktøren og jeg selv deltog i løjerne i Lille Bælt med udgangspunkt i Hindsgavl Camping som base.
Der deltog ca. 35 dykkere, som var alle indkvarteret i hytter på campingpladsen.
Der var flere grunde til, at vi deltog. Først og fremmest er det superhyggeligt, specielt da vi efterhånden kender de fleste deltagere fra tidligere – og en del endda også i sammenhæng med uv-fotoarrangementer.
Jeg havde ikke fået billeder af nøgensnegle med hjem sidste år, hvor det var svært at finde dem, og det ville jeg naturligvis gerne rette op på. Jan havde fået udskiftet sin udtjente tørdragt, og det var oplagt at prøve den nye under realistiske forhold i Lille Bælts kolde vand, og selvfølgelig også forsøge at få fotograferet de små kræ.
A perfect storm
Det var en weekend med en vejrudsigt, som ellers kunne afskrække enhver: storm og regn hele weekenden! Men det skulle ikke holde os tilbage.
Som tidligere år var det strømforholdene i bæltet, som satte dagsordenen. Var der strømlæ et sted, så skulle der dykkes. Selv arrangørens, Jørn Ari, foredrag om nøgensnegle i Danmark, som skulle holdes på det nærliggende Naturcenter Hindsgavl, måtte indrette sig herefter.
Strib lystbådehavn
Vi ankom fredag eftermiddag og blev indkvarteret i en fin hytte med bad, fik pakket ud og hilst på de andre deltagere, som var ankommet. En del var dog allerede taget til Strib lystbådehavn for at dykke dér, og se om de kunne finde nogle nøgensnegle. Der kørte vi også hen og ankom, da en del dykkere var på vej op af vandet. Der blev meldt om grumset vand.
Det småregnede og blæste en del, men da dykket skulle foregå i selve havnebassinet, blev vi enige om at hoppe i vandet. Det med at hoppe i vandet er bare et udtryk - specielt når man først skal klæde om til tørdragt og få al udstyret anlagt. Derfor var det ved at blive halvmørkt, da vi forsigtigt gik ned af slæbestedet og ud i havnebassinet.
Det blev et underligt dyk, for da vi efter noget besvær med påtagning af finner dykkede ned i det grumsede vand, hvor sigten stort set var ikke eksisterende, mistede vi kontakten, og tiden gik med at lede efter hinanden. Jeg for min del for vild mellem fortøjningspæle og både i en blindtarm af havnen, hvor jeg var i overfladen. Der er stor forskel på at stå oppe på broerne og kigge ud over havnen og så ligge nede i vandet overfladen, og kigge op på broerne; især da det var blevet helt mørkt og det regnede. Efter et stykke tid kom jeg rundt om broen ind til slæbestedet, og der stod Jan oppe på broen og spurgte om det var mig, der lå der og svømmede rundt.
Vi så ingen nøgensnegle – faktisk stort set ingenting, men Jans tørdragt havde holdt tæt.
Ammoniakhavnen
Lørdag formiddag var der strømlæ ved Ammoniakhavnen (se forsiden af forrige nummer af ”Sportsdykkeren”). Derfor tog vi også derhen, hvor alle de andre dykkere var. Det blæste meget fra vest, men de to store betonsiloer gav nogen læ under omklædningen. Vi var dog noget udfordrede, da det også regnede.
Belært af erfaringen på det første dyk, valgte vi at dykke med makkerline denne gang. Det var et godt valg for selv om sigten var ”meget” bedre end i lystbådehavnen, så var den dog kun 1 -2 meter. Ud for pieren ligger der en ledeline på bunden i form af en tyk kæde, og den fulgte vi stort set både ned og op; det fungerede fint. Heldigvis fandt jeg flere nøgensnegle og fik fotograferet dem.
På den stærkt skrånende bund så vi meget andet liv såsom søanemoner, muslinger, konksnegle, søstjerner og mange slags alger. Jan havde desværre en udfordring med sit undervandskamera og dets autofokus, som ikke ville stilleskarpt. Så det blev ikke til nogen billeder for hans vedkommende.
Vi havde et udmærket dyk på 35 minutter, dog lidt koldt til sidst da vandtemperaturen var 5 gr. C. Også her holdt Jans dragt tæt.
Om eftermiddagen kom der pludselig for en kort tid solskin, og her holdt Jørn Ari sit interessante foredrag, hvor han fortalte om danske nøgensnegles systematiske opdeling, anatomi, levevis og føde. F.eks. lærte vi, at det vi ellers kalder følehorn rettelig hedder rhinoforer (meget vigtigt i de kredse!).
Da det senere blev regn og rusk igen, valgte vi at springe dykningen over og gå direkte til hyggen i fælleslokalet - som så mange af de andre.
Om aftenen var der festmiddag med kylling i karry og ricetaffel, og derefter var det tid til ”afterdiving” med en del snak og røverhistorier.
Knudshoved gamle færgehavn
Om søndagen var det tørvejr, men det blæste dog stadig kraftigt. Desværre ville der først kunne findes strømlæ i bæltet sidst på eftermiddagen, så vi besluttede at pakke sammen og drage hjemad.
Efter at have deltaget i opvasken og støvsuget hytten, tog vi af sted og sagde tak for denne gang.
Vi ville på hjemvejen tage ned forbi den gamle færgehavn ved Knudshoved og se, om vi kunne dykke her. Jeg havde tidligere dykket her i forbindelse med DM i uv-foto og kendte forholdene nogenlunde. Der burde være læ for vestenvinden ud for den lille sandstrand, hvor vi havde tænkt os at dykke lidt syd for de gamle færgelejer.
Jørn Ari fortalte, at hvis vi dykkede dér og svømmede ret ud til omkring 5 – 6 meters dybde ville der være gode chancer for at finde nøgensnegle på tangbladene.
Han havde fuldstændig ret, jeg fik fotograferet flere nøgensnegle her. Vandet var fladt og så umiddelbart klart ud inde ved stranden, men vi blev snydt (som så mange gange før) for sigtbarheden var ikke meget bedre end tidligere, 1 – 2 meter.
Desværre havde Jan også her problemer med sit kamera. Vi havde et fint dyk, selvom den bløde bund hurtigt blev hvirvlet op og sigten forsvandt. Det er mærkeligt, men der er i grumset vand ofte en mørk skygge, som forfølger én, når man dykker et sted som dette! Også her holdt vi 35 minutter i det 5 gr. C ”varme” vand. Det gik stadig fint med Jans tørdragt.
Hjem igen
Efter en gang fish and chips på cafeteriet ved et gamle færgeleje var det tid at køre over broen og hjem efter en hyggelig tur.
Generelt viste det sig, at der havde været betydelig flere og forskellige nøgensnegle i Lille Bælt dette år end tidligere. Jeg fik billeder i kassen, og Jans havde nu en tør tørdragt.
(OBS: Identifikation og navngivning af nøgensneglene er mit ansvar /red.)