I dag kan man for få tusinde kroner købe et lille kinesisk produceret actionkamera, som fuldautomatisk kan tage digitale billeder på alle tænkelige måder og som tilmed kan videofilme i fuld hd. Kameraet er desuden nogenlunde vandtæt ned til 60 meters dybde, så det er derfor blevet populært hos mange sportsdykkere.

Image Sådan var det ikke i gamle dage. Dengang var udvalget af udstyr til undervandsfotografering meget begrænset og det som fandtes var kostbart og ofte svært at fremskaffe. Det var derfor kun dykkere i vellønnede job og passionerede fotografer som interesserede sig for fotografering under vandet. De mere fingerfærdige forsøgte sig med hjemmelavede undervandshuse til ældre, brugte kameraer og der blev også taget udmærkede undervandsfotos med disse apparater, hvor gamle cykelslangeventiler blev brugt til gennemføringerne. En del kameraer holdt imidlertid op med at virke efter at have fået en overdosis saltvand.

På billedet ses Foto Ole med et Rollei Marin undervandshus udviklet af dykkerpioneren og undervandsfotografen Hans Hass til et af datidens bedste kameraer, det toøjede spejlreflekskamera fra tyske Rollei. Kameraet brugte negativfilm i format 6*6 centimeter og med 12 billeder på hver film. Man skulle derfor vælge sine motiver med omhu og det krævede en grundlæggende fotografisk viden, da alle indstillinger (blænde, tid og afstand) skulle foretages manuelt. Man forventede derfor kun at en lille del af ens fotos var vellykkede og at der var langt imellem pletskuddene.

Foto Ole købte undervandskameraet brugt for mange år siden efter længere tids opsparing. I dag må det betragtes som en antikvitet, værdigt til udstilling på Teknisk Museum.

 

Stidsen